HelloMentor

 A projekt leírás

Projektünk a civil szervezetek (NGO-k) támogatására, a regionális identitás, és a civil társadalom erősítésére irányul a magyar-szlovák határrégióban. Az önkéntesség az egészséges civil társadalom egyik alapköve, ezért projektünk fő célja, hogy támogassa kapacitásfejlesztést és civil hálózatok építését az önkéntességre fókuszálva.

A 2017 szeptembere és 2019 áprilisa közt megvalósításra kerülő projekt fejleszti az egyének és az önkénteseket foglalkoztató szervezetek közti határon átívelő együttműködéseket a társadalmi részvétel és a kölcsönös tapasztalatcsere facilitálása által, valamint azzal, hogy segíti a szervezeteket abban, hogy szélesítsék régiós önkéntes bázisukat és önkéntescsere-programokat indítsanak el. A projekt megvalósítása során felmérjük az NGO-k szükségleteit és régiós kapacitásait, illetve az önkéntes potenciált a magyar-szlovák határrégióban.

Megerősítjük a határrégió NGO-it, közintézményeit és más önkénteseket foglalkoztató szervezeteit kapacitásfejlesztéssel, amely magában foglal többek közt workshopokat, tréningeket és a jó gyakorlatok cseréjét, valamint a HelloMentor programot szervezzük, melyekkel az a célunk, hogy kiképezzük a középszintű koordinátorok önkénteseket irányító régiós hálózatát.

Háromnyelvű online platformot fejlesztünk az önkéntesek és az önkéntes lehetőségek összekapcsolására, illetve összeállítunk egy e-learning képzési programot NGO-k és koordinátorok részére. Elősegítjük a régiós önkéntescsere-programokat és a kapcsolódó hálózatépítést egy önkéntescsere-pilotprogrammal, amelynek alanyai aktívan részt vesznek majd a régiós önkéntes cserében, és amelynek keretében NGO-kat mentorálunk, hogy felkészítsük őket önkéntesek fogadására.

A régióban zajló önkéntességet és nonprofit tevékenységeket népszerűsítő kampányt bonyolítunk le a közösségi médiában és a televízióban. Ennek keretében egy dokumentumfilmet is készítünk. Projektünk nyomán megerősödhet a régiós kohézió és együttműködés, fejlődhet a kölcsönös megértés, létrejöhet egy közös területi identitás és fejlődhet a régiós nonprofit szektor.

A program lebonyolításában a Szubjektív Értékek Alapítvány, a TANDEM, n.o. és a Budapesti Corvinus Egyetem vesznek részt. A projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretei között az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Projekt azonosító: SKHU/1601/4.1/155
Projekt címe: Strengthening cross-border civil society through the development of a joint volunteer exchange system
ERDF támogatás a projektnek: 144 198,25 EUR
Partnerség:
  • LB: “SZUBJEKTÍV ÉRTÉKEK” Alapítvány
  • B2: TANDEM, n.o.
  • B2: Budapesti Corvinus Egyetem

Szervezeteink bemutatkozása

 

Szubjektív Értékek Alapítvány

A Szubjektív Értékek Alapítvány 2002-ben alakult Budapesten. A civil szervezet sokféle tevékenységgel rendelkezik, a kultúrák közötti párbeszéd elősegítéséhez, a fenntartható társadalom megteremtéséhez és az európai gondolat magyarországi elterjesztéséhez kapcsolódóan. Az Alapítvány több mint 6 éve működik együtt a VOLT produkcióval és a  Sziget Kulturális Menedzser Irodával, hogy az általuk szervezett Telekom VOLT Fesztivál, Balaton Sound, Strand Fesztivál, B.my.Lake és Sziget Fesztiválokra önkénteseket szervezzen.

 

TANDEM

A TANDEM, n. o.  egy fejlesztő és képző nonprofit szervezet, amely 2009 augusztusában alakult. A TANDEM megnevezés egy mozaikszó, minden betű egy-egy általunk képviselt értéknek felel meg:

T mint TUDATOS
A mint ALTERNATÍV
N mint NEM FORMÁLIS
D mint DINAMIKUS
E mint EMBERKÖZPONTÚ
M mint MEGERŐSÍTŐ

Ezen értékek mentén tartunk egyéni és csoportos fejlesztéseket, és valósítunk meg projekteket különböző témákban és különböző célcsoportoknak. Tréningjeink során az iskolában megszokott
ismeretátadás helyett nem formális módszerekkel dolgozunk annak érdekében, hogy az elméleti háttér megszerzése mellett élményalapú közös tanulás valósuljon meg. Ez a csoportos munkamódszer ad lehetőséget a résztvevőink többszintű fejlődésére: az ismeretek mellett készségfejlesztésre és szemléletformálásra is sor kerül. Fontos számunkra a gyakorlatiasság, a tapasztalat, és a résztvevők biztonságos környezetben, mégis komfortzónán kívül történő fejlesztése.
A tanácsadás az általunk biztosított szolgáltatások következő területe. A tanácsadás, coaching és szupervízió számunkra olyan egyéni fejlődési formát jelent, amelyben lehetőség nyílik specifikus tanulási célok mentén személyiségfejlesztésre, az adott élethelyzetből való sikeres továbblépésre.
Legyen az karriertanácsadás, pályaorientációs tanácsadás, egyéni életvezetési coaching, vagy pedagógusoknak, vezetőknek szóló szupervíziós alkalmak, a tanácsadás kiváló elmélyülési és fejlődési lehetőséget kínáló, egyéni igényekre szabott munkaformát biztosít.
Szervezetünk ezen túl előadásokat is megvalósít, jellemzően olyan témákban, melyekre missziónkként tekintünk, avagy fontosaknak tartjuk, hogy az emberek tudatosan foglalkozzanak velük. Elsősorban az ismeretátadás, az inspirálás és a gondolatébresztés vezérel minket, melyekhez az interaktív
előadásformát párosítjuk. Egyaránt dolgozunk már ismert előadókkal, akik széles körben elismert szakértői a témának, de szívesen osztjuk meg saját tudásunkat is kiselőadások, vagy akár egyetemi kurzus formájában is.
A fejlesztői és tanácsadói tevékenységek mellett kutatásokat is végzünk. Ezekkel olyan kérdésekre keressük a válaszokat, amelyek a szlovákiai magyarság identitását, oktatását vagy ifjúságát érintik.