NGO mentorálás

A HelloMentor projekt keretein belül NGO-k számára is kínáltunk fejlődési lehetőséget mentorálási programunkkal. Az önkéntesekkel együttműködő szervezetek a toborzási, és koordinálási módszereiket tudták fejleszteni. Mindannyian felkészültek a határon innen és túlról érkező jelöltek fogadására.
A szervezetek tevékenységének felméréséhez hozzátartozik, hogy megismerjük az önkénteseik foglalkoztatásának céljait is. A korábbi évek tapasztalatait átbeszélve feltártuk és elemeztük az esetleges problémákat.
A toborzás meghatározó része a megfelelő kommunikáció, így ennek a fejlesztése fontos szerepet játszott a mentorálás során. Ezen kívül foglalkoztunk a szervezeteken belüli kommunikációval is, tehát a kollégákkal való kapcsolattartás javításával.
Különböző feladatokkal növelhetjük egy szervezet tagjainak csapatszellemét és kitartását, ilyenekkel is készültünk mentoráltjaink számára.
Partnereink közé tartozott többek között a HÖOK, azaz a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, akik feladatai közé tartozik az EFOTT, az ország legnagyobb hallgatói eseményének megszervezése. Együtt továbbfejlesztettük a fesztivál önkéntes foglalkoztatását, a jövőben például új feladatkörökkel és egy kiforott programmal várják majd az önkénteseiket.
Az Együtt az Interkulturális Akcióért Alapítvánnyal a toborzásuk komminukációs stratégiáját gondoltuk újra, valamint az összetartozás megerősítésére is koncentráltunk.
A Kolorádó Fesztivállal is a megfelelő kommunikáció kérdéskörét jártuk körbe, a potenciális önkéntesek lemorzsolódásának elkerülése végett. Ők is szerették volna újragondolni az önkénteseknek szánt feladatköröket és kapacitásokat, illetve létrehozni egy váratlan helyzetekre reagáló ügyeleti csapatot.
Együtt dolgoztunk még a Tisza-tavi Fesztivál szervezőivel a toborzási stratégiájukon és a Váci Dunakanyar Színház csapatával is, akik elsősorban az önkéntesek koordinálásán szerettek volna javítani.
Mindegyik szervezet nyitottan és felkészülten áll a határon túlról érkező önkéntesek fogadására.

Hello workshopok!

A HelloMentor zárókonferenciát workshopokkal zártuk, ahol kiscsoportos beszélgetéseken vehettek részt az érdeklődők. Itt a résztvevőknek lehetősége nyílt saját élményeik és tapasztalataik, vagy akár kétségeik megosztására is.

Nagy Rékával vizsgálhatták meg, hogy milyen kapcsolódási pontjai lehetnek a Fesztivál Önkéntes Központnak a különböző diákszervezetekkel. Körbejárták, hogy hogyan lehet aktivizálni az érdeklődőket, mi motiválja a diákokat.
Nagy Sára és Oszterman Fanni segítségével betekintést nyerhettek abba, hogy milyen egy külföldi fesztiválon önkénteskedni, mit nyerhet az ember egy külföldi munkatapasztalattal.
A HelloMentor Képzésről Telek Hanna által levezényelt feladatokon keresztül tudhattak meg a résztvevők mindent. Esett szó a szükséges tulajdonságokról, negatívumokról és természetesen arról is, hogy mit tudnak profitálni a résztvevők a képzésből.
Akiknek megtetszett a fesztiválok és az önkéntesség világa, már a helyszínen részt vehetett egy személyes meghallgatáson, ami elengedhetetlen az önkéntességhez.

HelloMentor Zárókonferencia és Sajtótájékoztató

A HelloMentor Program zárókonferenciája 2019. február 28-án került megrendezésre a Budapesti Corvinus Egyetemen. Az esemény négy panelból épült fel, ezek közül az első magát a HelloMentor projektet mutatta be. Telek Hanna, a Szubjektív Értékek Alapítvány, a HelloMentor Program projektvezetője, Dr. Letenyei László, a Corvinus Egyetem docense és Urbán  Péter, a Tandem n.o. ügyvezetője meséltek az elmúlt időszakról és a projektben betöltött szerepükről.

A Tandem n.o. egy felvidéki fejlesztéssel foglalkozó szervezet, akik sok éves tapasztalatukkal a vezetőképzésben segítették a projektet.
A Corvinus Egyetem a tudományos hátteret szolgáltatta, többek között ahhoz az e-learning rendszerhez járultak hozzá, amely a mentorok oktatását segítette elő.

A második panelben a fesztivál önkéntességről volt, Nagy Réka, a Fesztivál Önkéntes Központ önkéntesprogramjának vezetője, Kádár Tamás, a Sziget Fesztivál cégvezetője és Maszlavér Gábor, az EFOTT fesztiváligazgatója beszélgettek arról, hogy ezeken a rendezvényeken miért is van szükség önkéntesekre.

Mindannyian egyetértettek abban, hogy az önkéntesek egy kis színt visznek a fesztiválon dolgozók körébe, hiszen ők lelkesen, elhivatottságból vágnak neki a feladataiknak. Tapasztalatot szerezhetnek a munka világában, ráadásul egy extrém környezetben, de természetesen a szórakozásra is mindig jut idő, sokaknak a fő motivációt is ez jelenti.

Az önkéntesek, mentorok munkaerőpiaci előnyeiről a harmadik panelben beszélt a Profession.hu-tól Moldován Csaba. Mellette Eggenhofer Balázs, az AIESEC in BME Helyi Bizottság 2018/19-es elnöke és Tóth Annamari, a Fesztivál Önkéntes Központ egyik visszatérő mentora osztották meg tapasztalataikat az önkéntes munkáról.

Az a tapasztalat, hogy aki volt önkéntes, az felkészültebb, sokkal
könnyebben tud beilleszkedni, és sikeresebb a jövendő munkahelyén, illetve nagyban nő a stressztűrő képessége is.

Strand Fesztivál, B.my.Lake 2018

A nyarunk utolsó két fesztiválja, a Strand, Zamárdiban és a B.my.Lake, Keszthelyen. A szezon végéig kitartó önkéntesek még egy hetet eltölthettek a Balaton partján.

Mentoraink ekkor már a teljes kiképzést teljesítve, számtalan akadályt leküzdve, rutinosan álltak a feladatok elvégzéséhez.

A fesztiválok végeztével azonban nem szűnnek meg a mentorok teendői! Akárcsak az önkéntesek, ők is értékelik a közös a munkát, annak érdekében, hogy a jövőben fejleszteni tudjuk a programunkat. Több önkéntes akár a következő szezon elején is bizalommal keresi fel korábbi mentorát, ha kérdés merül fel benne. De pontosan ezért vannak a mentorok… az önkéntesekért. 🙂

Sziget Fesztivál 2018

16 nap, 8 koordinátor, 32 mentor, 949 önkéntes, 110 feladatkör – ez a Sziget, a mi szemszögünkből.

Rengeteg munka áll mögöttünk. A Sziget sok kihívást tartogatott mindannyiunk számára, ám kitartottunk a végsőkig! A fesztivál építésétől kezdve egészen a bontásig is tevékenykedtek az önkénteseket, és útjukat végigkísérték a mentorok is.

A Sziget adottságai lehetővé tették továbbá, hogy a Civil Sziget új helyszínén, az Agórában, kerekasztal-beszélgetéseket szervezzünk, amelyeken szó esett a HelloMentor Projektről, a rendezvényes önkéntességről, valamint különböző önkéntességgel foglalkozó kutatást is megismerhettünk. Vendégeinknek ezúton is köszönjük a részvételt!

Balaton Sound 2018

Július 1-től kezdve önkéntes mentoraink Zamárdiban bizonyíthatták rátermettségüket.  A Balaton Soundon már több, mint 250 önkéntest koordinált a csapatunk. A fesztivál kezdete előtt, itt is egy csapatépítő eseménnyel várták mentoraink a csapataikat, amelyet ők szerveztek és vezényeltek le.

Az önkéntes csereprogram keretén belül itt is fogadtuk a Szlovákiából érkező segítőket. Az egy hét alatt rengeteg munkatapasztalattal gazdagodtak a résztvevőink, de a napi 6 óra önkéntes tevékenység mellett, bizonyára volt idejük egyszer-egyszer csobbanni is a Balaton vizében.

A következő állomás a Sziget Fesztivál, Budapesten,  amely a legnagyobb kihívás, hiszen erre a rendezvényre várjuk a legtöbb önkéntest. Éppen ezért egy felkészítő napot is tartunk előtte, ahol átbeszélhetjük a tapasztalatokat és átismételjük a fontosabb tudnivalókat.

Önkéntesekkel foglalkozó civil szervezetek jelentkezését várjuk!

Jelentkezz a HelloMentor Projekt keretei között megszervezésre kerülő civil szervezeteket fejlesztő programra. Legyen a Ti civil szervezetetek az egyik, az 5 szervezetből, akiket mentorálunk határon túli önkéntesek fogadására.

A HelloMentor Projekt lehetőséget biztosít rá, hogy megosszuk az önkéntes koordinációban szerzett sok éves tapasztalatunkat és segítsük más civil szervezetek fejlődését.

  • Szervező: Szubjektív Értékek Alapítvány
  • Jelentkezés: info@hellomentor.org

Jelentkezésetekben térjetek ki az alábbiakra:

  • Szervezet rövid bemutatása
  • Mekkora önkéntes bázissal dolgoztok?
  • Milyen feladatkörökben tevékenykednek az önkéntesek?
  • Tipikusan milyen nehézségekkel kell megküzdenetek?

Várjuk a jelentkezéseteket!

VOLT Fesztivál 2018

A mai napon, 2018. június 26-án kezdetét vette a VOLT Fesztivál, ahova az önkéntes csereprogramunk keretén belül Szlovákiából is érkeztek hozzánk önkéntes jelöltek. A segítségükért cserébe kicsit betekinthetnek a rendezvény kulisszái mögé, és természetesen a műszakuk végeztével a programokat is élvezhetik.

A HelloMentor képzés részeként elérkeztünk egy fontosabb akadályhoz. 18 mentorral érkeztünk Sopronba, július 23-án, szombaton. Az érkező önkénteseknek hatalmas segítséget jelent a mentorok jelenléte, hiszen többségük először vesz részt hasonló eseményen. A feladataik közé tartozik, többek között, hogy elkísérjék az önkénteseket a szükséges eligazításokra és oktatásokra, valamint elkészítsék a beosztásukat.

HelloFesztivál!

Április 20. és 22. között rendeztük meg a Mentor képzésünk második alkalmát, a varázslatos Tahitótfalun. A nyugodt környezet mellé napsütéses idő is társult, ráadásul a barátságos szállásunkon finom, házias ízekkel kényeztettek minket a vendéglátóink.

A három napnak különböző csapatszellemet erősítő játékokkal vágtunk neki, majd rátértünk a konkrét információk átbeszélésére, és a tanulásra. Folyamatosan gyűjtöttük az ideális mentort jellemző tulajdonságokat, többek között a spontán, segítőkész, magabiztos, felkészült, kreatív kerültek fel a listára.

Az egyik játék során a társaság egyik felének lehetősége nyílt az önkéntesek bőrébe bújni, míg a többiek az ő mentoraikat testesítették meg. A közös cél a krumplipucolás volt, amelyre ténylegesen szükségünk volt annak érdekében, hogy elkészüljön az ebédünk. 🙂

Egy egész délutánt arra szántunk, hogy pontról pontra végigvegyük mi is a feladata egy Önkéntes Mentornak a fesztiválokon. Onnan kezdve, hogy felveszik a kapcsolatot az önkéntesekkel, az önkéntesek szerződéskötésén és a csapatépítésen át, egészen az egyéb kisebb feladatokig.

A komoly felkészülés mellett alkalmunk volt a kikapcsolódásra is, amelyhez egy pingpong asztal is hozzájárult. Meghallgattuk egymást kedvenc zeneszámait, a bátrabbak tüzet raktak, és már az első közös képzésen kívüli összejövetel is megszervezésre került.

Szuper csapat jött össze, bizakodva és lelkes várakozással tekintünk az előttünk álló nyár elé! 🙂

HelloMentor képzés a határon túl

Fogadjátok szeretettel szlovákiai partnerünk, a TANDEM, n.o. beszámolóját a HelloMentor képzésük első két eseményéről! 🙂

HelloMentor képzéssorozatunk első állomása a Gombaszögi Nyári Tábor szekcióvezetőinek szólt. A két napos tréningen azt jártuk körül, hogyan lehet hatékonyabban együttműködni az önkéntesekkel, mire kell odafigyelni, amikor több tíz, s akár száz fiatal munkáját kell összehagolni, hogy mködjön a tábor.
Az első napon a szervezeti értékek, keretek és kultúra témákat fejtegettük résztvevőkkel, majd ránéztünk a szekcióvezetők stábjának a működésére, a belső folyamatokra, illetve a vezetői kompetenciákra. A megbeszélések vezetése és a delegálás témákkal kezdtük a második napot, majd a nap fő
témáira tértünk rá: a kommunikációra és a konfliktuskezelésre, melyeket esetfeldolgozás formájában dolgoztunk fel.

HelloMentor képzéssorozatunk második tréningjét a Martos Szabadegyetem szervezőinek tartottuk 2018. április 14-15- én Martoson. A két napos tréning célja az volt, hogy támogassa a szervezőket a hatékonyabb együttműködésben a több tucatnyi önkénteseikkel a szabadegyetem idején, illetve évközben a felkészülés során. A tréning alatt a konstruktív visszajelzés, a delagálás, motiválás, szituatív vezetés és a hatékony kommunikáció témáit jártuk körbe élményalapúan, a résztvevők igényei mentén és az általuk behozott eseteken keresztül.